We zijn opgegroeid met het devies ‘zoekt en gij zult vinden’. Inderdaad. Dat geldt zeker voor je sokken, je huissleutels en het dopje van de tandpasta. Maar als het gaat om het zoeken van je geluk, kun je zoeken tot je een ons weegt; het gaat niet gebeuren. En toch zoeken we allemaal. We kopen ons suf in de hoop dat we het geluk erin vinden. We lezen tig zelfhulpboeken in de wens dat we daarmee ons geluk in huis halen. En wat een desillusie dat we veelal niet vinden wat we zoeken. O zeker wel, een lange vakantie op Bali kan ons tijdelijk gelukkig doen voelen. Maar éénmaal thuis, hebben we het weer met onszelf te doen.

Inderdaad. De enige plek waar we het geluk vinden, is in en met onszelf. Ik kan het niet minder cliché maken dan het is. Dat is het irritante van cliché’s: ze komen zo dicht in de buurt van hoe het werkelijk werkt. Toch ligt hierin mijns inziens ook wel goed nieuws. Want eerlijk is eerlijk: als de schat van geluk in jezelf ligt, houd je behoorlijk wat geld in je portemonnaie. Hooguit heb je degene te betalen die je helpt de focus op jezelf te leggen en te houden. Maar geloof me, die zijn een stuk goedkoper dan de aanschaf van de nieuwste technologische gadget.

Geluk vind je dus in jezelf. Hoe harder je zoekt in alles om jou heen, des te verder je afstaat van die schat in jezelf. Zoiets als het zoekspelletje wat ik speelde toen ik nog kind was: je bent warm, warm, kouder, nog kouder…je bent nu zo koud als het maar zijn kan. Keer om en ga terug waar je begon. Bij jezelf.

Geluk is de glimlach op je gezicht als je een ander helpt

Denemarken is ongeveer het meest gelukkige land ter wereld. Daar kunnen we van leren. Zij hebben dan ook het vak empathie op school. Wat een geweldige toevoeging aan de lesstof. De leefstijl van de Denen wordt ook wel ‘hygge‘ genoemd. Een term die inmiddels ook opduikt in de Happinez en de Psychologie. Hygge is eigenlijk een levensfilosofie die warmte, saamhorigheid, veiligheid, vertrouwdheid, rust, eenvoud en tevredenheid omvat. Het is geen wonder dat er meer bewustzijn over dit concept komt. Zovelen van ons verlangen om te vertragen en een vreugdevoller, aangenamer en duurzamer leven te creëren. We willen dat geluksgevoel. Wat is dat hygge eigenlijk?

Verbonden zijn

Er zijn talloze onderzoeken die aantonen hoe belangrijk sociale verbinding is voor onze gezondheid en welzijn. Zonder dat gaat onze gezondheid sneller achteruit dan door de effecten van obesitas, roken en hoge bloeddruk. Hiermee verhogen sterke sociale verbindingen onze immuunsysteem, verminderen onze angst en stimuleren we ons zelfvertrouwen. Hygge gaat over het ervaren van betekenisvolle, oprechte en liefdevolle connecties met anderen. Het wordt meestal beschreven als een gedeeld gevoel van “dit is mijn stam” waar sprake is van een echte verbinding, zorg en tevredenheid tussen vrienden en familie. Het is vergelijkbaar met het boeddhistische concept van lieflijke goedheid en beseffen dat we allemaal kwetsbaar, kostbaar en met elkaar verbonden zijn. Als je erover nadenkt, is het tegenovergestelde op dit moment gaande in onze samenleving. Contact hebben via social media en we lijken steeds hogere eisen aan onszelf en anderen te stellen. We hebben geen kerk meer waar we samenkomen en het individualisme viert hoogtij. 

De beste voorspeller of we gelukkig zijn of niet, is onze sociale relatie.”

Omarm eenvoud en oprechtheid

Eenvoud staat centraal in hygge-gevoel. Dat hebben de Denen overeenkomstig met de Boeddhisten. Het gaat over zijn en niet over hebben. Het gaat over het genieten van de eenvoudige genoegens van het leven. Het gaat niet zozeer om het kiezen van de juiste activiteit en het volgen van bepaalde regels maar veel meer over het weten waardoor je je vredig, tevreden en veilig voelt. Hygge kan niet worden gekocht of verkocht. Het is een levensfilosofie waarmee je ervaringen met je geest, lichaam en ziel volledig kunt omarmen. In het Westen hebben we de equivalent van “gaan zitten met een ​​lekker kopje thee”, maar in de Deense filosofie gaat het om het ervaren van dit ritueel. Vergelijkbaar is met boeddhistische leerstellingen en yogapraktijken.

De sleutel van geluk is om de ervaringen waar je van houdt, totaal en volledig te omarmen. Deze ervaringen kunnen worden gedeeld, alleen, thuis of op het werk – het maakt niet uit. Sta jezelf toe om ze op dit moment te leven en waardeer hoe ze je geest voeden, evenals hun andere tastbare voordelen, zoals je lichaam voeden met een goede maaltijd of je lijf koesteren in een warm bad. Charlotte Abrahams, de auteur van Hygge: A Celebration of Simple Pleasures. Living the Danish Way, schrijft: ‘Het gaat erom een ​​pauze te nemen van de drukte van het leven en die pauze echt te merken. 

Geluk vind je in de vriendelijkheid voor jezelf

Hoe Hygge je dan?


Er zijn best eenvoudige manieren om meer hygge in je leven toe te laten. Hier zijn zes vragen om meer hygge – en daarmee meer geluk – in je leven te brengen:

  • Vraag jezelf af waar je je het meest thuis voelt.
  • Welke activiteiten en rituelen verankeren jouw dagelijkse leven?
  • Hoe zorg jij voor rust?
  • Welke activiteiten en rituelen helpen je om te ontspannen?
  • Bij wie voel je je op je gemak?
  • Wat draagt ​​het meest bij aan jouw gevoel van welzijn?

Hoe dan concreet?

Aanwezigheid: wees in het hier en nu. Ben aanwezig bij elkaar. Schakel telefoons uit met regelmaat uit.

Gelijkheid: maak “Wij” prioriteit boven “Mij“. Verdeel de taken, doe dingen samen en deel ook de zend- en ontvangsttijd. Met andere woorden: zorg dat er evenredige aandacht is in vertellen en luisteren.

Plezier: Maak plezier, speel en zet ‘leuk’ op de agenda.

Dankbaarheid: Dankbaarheid is het geheugen van het hart. Het laat ons herinneren waar we blij en gelukkig mee mogen zijn. Ook als het even niet zo voelt. Maak dankbaarheid een vast onderdeel van je zijn.

Harmonie: het leven is geen wedstrijd. Ook al voelt het wellicht wel zo. Weet dat je leuk bent ook zonder al je prestaties. Tenslotte herinneren mensen zich vooral hoe je hen hebt laten voelen en niet wat je allemaal bereikt hebt.

Comfort: Verwen jezelf en elkaar. Er zijn tijden van inspanning maar ontspanning is een belangrijk onderdeel van ons geluk. Tijd voor jezelf en tijd voor elkaar.

Relatie: Kies ervoor om je gelijk eens in te ruilen voor empathie. Daar word je oprecht een gelukkiger mens van. 

Saamhorigheid: Investeer in je relaties en in de verhalen die daarbij horen. Het is heerlijk om tegen elkaar te zeggen;”Herinner je je de tijd dat we …?”

Thuis: Dit is je familie. Dit zijn je vrienden. Dit zijn de mensen die een glimlach op je gezicht toveren, je een veilige plek bieden en vertrouwdheid uitstralen. 

Geluk is daar waar je hart huist.